آسیاب­ خودشکن (Autogenous Mill) استوانه دواری است که بار خرد کننده آن قطعات درشتی از خود ماده معدنی است و به همین دلیل به این نوع آسیا‌ب­ها خود شکن می‌گویند. از دو آسیاب رایج به نام‌های‌ هاردینگ (Hardinge) به روش تر و آئروفال (Aerofall) به روش‌های تر یا خشک در سطح وسیعی  استفاده می‌شود.

درنوع اول نسبت طول به قطر معادل 3/1 و برای نوع دوم این نسبت بین 5/1 تا 5/2 است.

در سطح داخلي آسياب‌هاي خودشكن كه از فولاد ضد سايش است، صفحه‌هاي بالابري نصب مي شود كه سنگ‌ها و گلوله‌ها را بالا برده و در نهايت منجر به سقوط آنها مي شود. عملیات خردایش بر اثر نیروهای ضربه‌ای بار آسیا و برخورد ذرات با سرعت زیاد به بدنه داخلی آسیا انجام می‌گیرد. بار ورودی این نوع آسیاب  می‌تواند دارای ابعادی معادل 300 تا 400 میلی متر باشد. در شکل زیر داخل یک آسیاب خودشکن نشان داده شده است.

آسیاهای خودشکن معمولا برای هر نوع مواد معدنی مناسب نیستند و عامل بافت و ماهیت ماده معدنی از مهمترین پارامترهایی است که در این نوع آسیا‌ب­ها مورد توجه قرار می‌گیرد. آسیا‌ب­های خود شکن در بعضی موارد نسبت به تغیرات دانه بندی، قابلیت خرد شدن، رطوبت، … بار ورودی خیلی حساس هستند. بر طرف کردن این اشکال به دو روش امکان پذیر است:

  • در آسیا‌ب­های خودشکن نوع‌هاردینگ این عمل با وارد کردن یکنواخت بخشی از بار ورودی شامل قطعات بزرگ انجام میشود.
  • در آسیا‌ب­های خودشکن نوع آئروفال تقریبا همیشه مقدار خیلی کمی‌ بار خردکننده(گلوله‌های فولادی به قطر 100 تا 150 میلی متر) به آسیاب وارد می‌کنند.

خروج مواد در روش خشک با جریان هوا و در روش تر به صورت شبکه‌ای انجام می‌گیرد. درجه انباشتگی این آسیا‌ها خیلی کم بوده، حدود 20 تا 35  درصد است. سرعت گردش آن‌ها نیز 70 تا 85 درصد سرعت بحرانی است. به نظر مارشال سرعت بهینه، حدود 75 درصد سرعت بحرانی است.

آسیاب­های خودشکن با نسبت خردکردن قابل توجهی که دارند و متجاوز از 1000  است جانشین دو تا سه مرحله خردکردن شامل مراحل سنگ‌شکنی، آسیاب کردن اولیه و گاهی آسیاب کردن نهایی همراه کلیه تجهیزات لازم برای هریک از این وسایل مانند وسایل طبقه بندی کننده، تغذیه کننده‌ها، انبارهای ذخیره میانی و … شده اند. در مقام مقايسه آسياب‌هاي خودشكن دو تا سه برابر كارايي يك راد میل را دارند و حتي مي توانند در حد يك بالمیل هم سايش انجام دهند و اين منجر به كاهش طول و تعداد خطوط فرآيند و كاهش قابل ملاحظه  هزينه‌هاي راه اندازي، نصب و نگهداري در كارخانه‌های بزرگ و مدرن معدني مي شود.

در برخي از مواد معدني وجود رطوبت زياد در سنگ معدني، له كردن و جداسازي آن را مشكل و حتي غيرممكن مي سازد. مزيت بزرگ آسياب‌هاي خودشكن حذف كردن اين مرحله از فرآيند و حل این مشكل است. فرسایش این آسیاب نسبتا کم بوده و آلودگی محصول خرد شده به مواد خارجی به مراتب کمتر از سایر روش‌هاست.

نيروي مورد نياز براي چرخاندن آسياب از يك الكتروموتور بزرگ گرفته شده و بوسيله كوپلينگ، گيربكس و كلاچ به آسياب منتقل مي شود. بيشترين هزينه در يك سيستم مربوط به موتور است و بازده بالاي موتور تأثير چشمگيري در عملكرد آسياب دارد. در حال حاضر یکی از بزرگترین این نوع آسیا‌ب­ها با قطر 11 متر و طول 4.3 متر با موتوری به قدرت kw9000 کار می­کند. لازم به ذکر است که اغلب آسیا‌ب­های خود شکن مجهز به یک سیستم کنترل اتوماتیک هستند.

به طور خلاصه می­توان مزایای زیر را برای این نوع آسیاب عنوان نمود:

  • کاهش هزینه‌های سرمایه گذاری
  • آسیاب کردن مواد چسبنده و با رطوبت زیاد
  • ظرفیت بسیار زیاد
  • نیاز کمتر به نیروی انسانی
  • کاهش هزینه‌های مربوط به بار خردکننده
  • فضای کم

منبع: فصل اول پایان نامه کارشناسی مهندس حمید عزیزان با عنوان تحلیل مکانیکی بالمیل پیوسته (برترین پایان نامه دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه صنعتی اصفهان در سال 1387)

بدون دیدگاه

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *