ژئوشیمی (Geochemistry) از دو کلمه Geo به معنی زمین و Chemistry به معنی شیمی تشکیل شده‌است. همانطور که از نامش پیداست، ژئوشیمی علمی است که با استفاده از ابزار و اصول موجود در علم شیمی به بررسی زمین و اجزای تشکیل دهنده آن می پردازد. این علم ذره‌های بنیادی سازنده سنگ ها و مهاجرت طبیعی آنها، طبیعت زمین و دگرگونی‌‌هایش، پیدایش کوه ها، رودها، دریاها، آتشفشان ها را با نگرش شیمی بررسی می کند.

یکی از علوم مهم و حیاتی که در اکتشاف معدن از آن بهره گرفته می شود، ژئوشیمی است که در حوزه اکتشاف معدن از آن تحت عنوان ژئوشیمی اکتشافی یا ژئو شیمی پی جویی یاد می کنند.

در ژئوشیمی اکتشافی به اکتشاف نهشته های حاوی کانی می پردازند که شامل دو مرحله است:

  • مرحله اول: مطالعه میزان غنی بودن عناصر شیمیایی در زون های کانی سازی شده
  • مرحله دوم: بررسی نحوه توزیع و پراکندگی عناصر شیمیایی در زون های کانی سازی شده

همانطور که در مقاله مراحل اکتشاف معدن توضیح داده شد از ژئوشیمی در مراحل چندگانه اکتشاف معدن به ویژه معادن سرب، روی و مس استفاده می شود. در واقع این روش در مرحله پی جویی شامل نمونه برداری از رسوبات آبراهه ای و در مرحله اکتشاف عمومی شامل نمونه برداری از پوشش خاک یا رخنمون های کانی سازی در یک شبکه منظم در محدوده کانی سازی می شود.

شایان ذکر است، ژئوشیمی اکتشافی مستلزم درک فرایندهای زمین شناسی می باشد که در تشکیل یک کانسار اقتصادی دخالت مستقیم داشته اند. در عمل ژئوشیمی به تنهایی نمی تواند بعنوان یک روش اکتشاف واحد به کار گرفته شود و در مرحله ای، داده های زمین شناسی و ژئوفیزیکی می بایست به این روش اضافه شوند. در مقالات بعدی به بررسی کاربرد ژئوفیزیک در اکتشاف معادن می پردازیم.

نویسنده: حمید عزیزان

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *