قبل از انجام عملیات اکتشافی در ناحیه، باید پروانه اکتشاف ناحیه را از طریق سازمان های صنعت، معدن و تجارت استان ها اخذ کرد. پروانه اکتشاف مجوزی است که برای انجام عملیات اکتشافی مواد معدنی در محدوده مشخص صادر می شود. از آنجا که مراحل کار در مورد مواد معدنی مختلف متفاوت است و به طبقه ماده معدنی بستگی دارد،  لذا طبق ماده 3  قانون معادن ایران کلیه مواد معدنی به چهار دسته طبقه بندی شده اند. (شایان ذکر است، کانه های فلزی نظیر آهن، مس، سرب و روی در دسته دوم این طبقه بندی قرار گرفته است.) مراحل صدور پروانه اکتشاف طی مواد ۱ تا ۲۱ آئین نامه اجرایی قانون معادن آمده که به صورت فلوچارت در شکل زیر آمده است.

همانطور که در فلوچارت بالا مشاهده می شود، از جمله مدارک لازم برای دریافت پروانه اکتشاف، ارائه طرح اکتشاف است که باید با توجه به مرحله اکتشاف به وسیله مسئول تهیه طرح اکتشاف، تهیه شود. اگر متقاضی صدور پروانه اکتشاف، تهیه طرح را به شخص حقوقی واجد صلاحیت فنی واگذار کند، مسئول تهیه طرح اکتشاف توسط مدیریت آن مؤسسه تعیین می شود. مسئول تهیه طرح اکتشاف باید با امضاء و ممهور کردن گزارش طرح، مسئولیت تهیه آن را به عهده گیرد. طبق آیین نامه اجرایی قانون نظام مهندسی معدن، علاوه بر تهیه کننده طرح، مدیرعامل یا رئیس مؤسسه نیز باید با امضاء کردن گزارش طرح، مسئولیت آن را بپذیرد.

اگر طرح اکتشاف (به ویژه در مراحل تفصیلی) دارای بخش های مختلفی مانند ژئوفیزیک، ژئوشیمی و نظایر آنها باشد، هر بخش باید توسط متخصص مربوط، که وظیفه تهیه آن را به عهده دارد، به امضاء برسد و مهر شود. مجموع گزارش نیز باید توسط مسئول طرح امضاء و مهر شود. در معادن در حال بهره برداری، مسئولیت تهیه طرح های اکتشاف حین استخراج، تفصیلی یا تکمیلی، به عهده شخصی است که طبق ساختار تشکیلاتی مؤسسه تعیین می شود.

متقاضی اکتشاف مکلّف است همراه با ارائه سایر مدارک، یک فرد ذیصلاح را نیز به عنوان مسئول فنی عملیات اکتشاف به سازمان صنعت، معدن و تجارت استان معرفی کند. برای کلیه مراحل عملیات اکتشافی و همچنین برای اجرای طرح های اکتشافی ملی و استانی، تعیین و معرفی مسئول فنی عملیات اکتشاف به وزارت صنعت، معدن و تجارت الزامی است. برای آن دسته عملیات اکتشافی که در حین عملیات استخراجی معدن انجام می شود، معرفی مسئول فنی عملیات ضروری نیست.

پس از خاتمه عملیات اکتشاف، دارنده پروانه اکتشاف باید با مراجعه به سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مربوطه، گواهی نامه کشف را دریافت کند. بدین منظور باید گزارش پایان عملیات اکتشاف تهیه و به سازمان ارائه شود. مراحل گردش کار برای دریافت این گواهی نامه در مقاله مراحل دریافت گواهینامه کشف آمده است.

منبع: کتاب اکتشاف معدن نوشته سید حسن مدنی

تهیه و تنظیم: حمید عزیزان

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *