همانطور که در مقاله آشنایی با کانه آرایی و مراحل آن اشاره شد، مرحله چهارم عملیات کانه آرایی آبگیری (Dewatering) است که در این مقاله به آن می پردازیم. شایان ذکر است مطالب زیر برگرفته از کتاب کانه آرایی آقای دکتر نعمت اللهی است.

بازیافت آب در کارخانه هاى فرآورى غالبا امرى اجتناب ناپذیر است. به ویژه در مواردى که کارخانه در منطقه اى کم آب واقع شده باشد، جلوگیرى از هدر رفتن آب به منظور بازیابى و همچنین جلوگیرى ازآلودگى محیط و اتلاف عناصر اهمیت بسزایى دارد. با توجه به این که اکثر روش های کانه آرایی در محیطی صورت می گیرد که محتوی مقدار قابل توجهی آب است، در این صورت محصول پرعیار شده نهایی به صورت پالپ خواهد بود که گاهی نیز بسیار رقیق است و باید با آبکشی کردن آن (یعنی جدا کردن جامد از مایع) رطوبت آن را تا اندازه ای کاهش داد تا آن را برای حمل یا انجام دیگر فعالیت های صنعتی آماده کرد. در بیشتر موارد قسمت عمده ی آب همراه با باطله خارج می شود؛ بنابراین به منظور انبار کردن باطله، جلوگیری از آلوده شدن محیط توسط آب همراه با ماده ی معدنی، بازیابی و استفاده ی مجدد از آب، جدا کردن آب موجود در باطله از دانه های جامد ضروری است.

در مراحل مختلف آرایش مواد معدنی نیز ممکن است آبکشی کردن جزئی پالپ به منظور تنظیم غلظت آن لازم باشد. همچنین در برخی از روش های آرایش، مانند روش های هیدرومتالورژی نیز پس از انحلال کانی یا عنصر مورد نظر در حلال مورد استفاده، جدا کردن فازهای جامد باقیمانده، از محلول غنی شده لازم است.

روش های آبکشی کردن را می توان به طور کلی به سه دسته تقسیم کرد:

  1. ته نشین کردن (رجوع شود به مقاله اصول روش ته نشینی با استفاده از تیکنر)
  2. فیلترکردن یا فیلتراسیون (مراجعه شود به مقاله فیلتراسیون
  3. خشک کردن

در شرایطی که اختلاف چگالی جامد و مایع زیاد باشد، روش ته نشین کردن دارای بهترین بازدهی است. این امر در کانه آرایی که مایع مورد مصرف آب است، معمولا صادق است. با وجود این در روش های هیدرومتالورژی امکان دارد ته نشین کردن کارایی لازم را نداشته باشد. زیرا با افزایش عیار حلال نسبت به عنصر یا کانی حل شده، چگالی آن نیز بالا رفته و به چگالی دانه های جامد باقی مانده نزدیک می شود. در چنین شرایطی تنها می توان از روش فیلتراسیون استفاده کرد.

در کانه آرایی، معمولا آبکشی کردن ترکیبی از دو روش فوق است. قسمت عمده ی آب ابتدا به روش ته نشین کردن از بقیه جدا می شوند. در نتیجه پالپ غلیظ شده ای تولید می شود که شامل 55 تا 60 درصد جامد است. در این مرحله می توان تا حدود 80 درصد از آب موجود را جدا کرد. سپس با فیلتر کردن پالپ غلیظ شده، کیکی به دست می آید که رطوبت آن 10 تا 20 درصد است و در صورت لزوم می توان در یک مرحله ی دیگر نیز با خشک کردن حرارتی، رطوبت آن را به 5 درصد یا کمتر رساند.

منبع: کتاب کانه آرایی نوشته دکتر نعمت اللهی

تهیه و تنظیم: حمید عزیزان

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *