طراحی از مراحل اجتناب ناپذیر احداث هر کارخانه­ ای است. طراحی نه تنها هزینه نیست، بلکه اولین و بهترین روش برای کاهش هزینه است.

چرا کاهش هزینه؟

دلیل کاهش هزینه­ ها این است که کلیه مراحل ساخت به صورت مجازی در کامپیوتر انجام شده و همه مشکلات مشاهده می شود و در همان دنیای مجازی مشکلات بدون متحمل شدن هزینه­ های زیاد برطرف شده و طراحی بهینه می­شود. علاوه بر این چون محاسبات مهندسی لازم جهت طراحی سازه­ ها انجام می­ پذیرد، کمترین متریال مصرفی برای تامین قابلیت اطمینان و استانداردها بدست می آید و از هزینه اضافی جهت متریال مصرفی به ویژه فولاد و بتون جلوگیری می­ شود. همچنین چون خروجی طراحی، نقشه های ساخت و اجرا با جزئیات کامل است، پس اجرا در زمان کمتری انجام شده و کاهش زمان اجرای پروژه، یعنی تولید سریع تر و تولید سریع تر یعنی جلوگیری از خواب سرمایه و برگشت سریع تر هزینه ها و همین مزیت بدون حتی در نظر گرفتن سایر مزیت ها، خود هزینه برای طراحی را توجیه پذیر می کند.

حال فرض کنید سرمایه گذاری مرحله طراحی را نادیده بگیرد و صرفا با تکیه بر تجربه پیمانکاران اقدام به احداث کارخانه کند. چون هیچ نقشه ­ای موجود نیست، بسیاری از اشتباهات رخ می­دهد که اجرا کنندگان را وادار به تکرار چندین باره برخی مراحل می کند و همین یعنی افزایش هزینه و افزایش مدت زمان اجرای پروژه. همچنین چون هیچ طرحی وجود ندارد، هر نوع تخمینی از هزینه­ های پروژه دارای خطای فراوان خواهد بود و چه بسا ساخت کارخانه بدون طراحی، پروژه را به علت کمبود منابع مالی متوقف کند علاوه بر این پس از اجرا و مشاهده نتیجه، مشکلات خود را نشان می­ دهد و در بسیاری از موارد برای حل مشکلات دیگر کاری نمی­توان انجام داد و تنها کاری که می­ شود کرد این است که تا ابد با این مشکلات دست و پنجه نرم کرد و سازندگان را مورد شماتت قرار داد.

حال در نظر بگیرید، سرمایه گذاران تیمی طراح را در ابتدا انتخاب کنند و طراحی آغاز گردد. ابتدا طرح اولیه استخراج شده و نتیجه طراحی در اختیار همه صاحب نظران و افراد مورد وثوق سرمایه گذاران قرار گرفته و با مشورت، بررسی و تبادل نظر اصلاحات انجام شده و طرح اولیه تصویب می­گردد و بر اساس همان طرح برنامه ریزی­ ها انجام شده و هزینه­ های انجام پروژه با دقت تخمین زده می­ شود و پروژه آغاز می­ گردد و طبق برنامه متناسب با هر مرحله طراحی­ های جزئی انجام شده، محاسبات مهندسی انجام گشته و سازه­ ها طراحی می گردند و در نهایت­ نقشه­ های اجرایی تهیه شده و بر اساس نقشه ­ها استعلام قیمت و انتخاب اجراکنندگان به سادگی انجام می­پذیرد. به دلیل انکه نقشه ­ها به صورت مستند ثبت می شود از بسیاری از مشکلات که با اجراکنندگان بوجود می آید جلوگیری می شود. پس از انتخاب اجراکنندگان، آنها بدون سردرگمی متریال مورد نیاز را به اندازه تهیه کرده و در کمترین زمان ممکن طرح را اجرا می کنند. به دلیل اینکه همه مسائل در طراحی دیده می­ شود به ندرت با مشکل غیر منتظره­ ای مواجه شده و نتیجه کار نیز بسیار دلچسب است. علاوه بر این نقشه های کامل وجود دارد و در آینده انجام هر توسعه و بهینه سازی را بسیار آسان تر می کند.

با توجه به توضیحات فوق واضح است که برای صرفه جویی در هزینه ها و گرفتن بهترین نتیجه در اجرای کارخانه مرحله طراحی را باید جدی گرفت. حال این سوال مطرح می شود که طراحی خوب و کامل چه ویژگی هایی دارد. به این موضوع در مقاله بعدی تحت عنوان “نکاتی که در طراحی کارخانجات باید در نظر گرفت” پرداخته ایم.

نویسنده: حمید عزیزان

شایان ذکر است شرکت ناب تک در زمینه طراحی کارخانجات فلوتاسیون، همچنین خطوط سنگ و ساخت تجهیزات مربوطه فعالیت می کند. برای آشنایی با این خدمات می توانید به منو خدمات و بخش های طراحی کارخانه فلوتاسیون و طراحی خط سنگ شکن مراجعه فرمایید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *