چه بسیار کارخانجات فلوتاسیونی که تاسیس شده ولی به دلیل در نظر گرفتن برخی مسائل یا متوقف شده اند و یا با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می کنند. بنابراین قبل از اینکه تصمیم به احداث هر کارخانه فلوتاسیونی گرفته شود باید راجع به چند مسئله بررسی انجام داد و در صورت مثبت بودن جمع بندی­ ها اقدام به تاسیس کارخانه انجام داد. این مسائل به صورت مختصر در زیر بررسی شده اند:

  1. اکتشاف، عیارسنجی و بدست آوردن ذخیره قطعی و تخمینی

اولین قدم، باید با انجام گذراندن مراحل چهارگانه اکتشاف (رجوع شود به مقاله مراحل اکتشاف معدن) عملیات اکتشاف در حد مناسبی انجام شود و کانی موجود عیارسنجی گردد و علاوه بر این ذخیره قطعی و تخمینی مشخص گردد. این مرحله نخستین و مهمترین مرحله است.

  1. بررسی اقتصادی بودن استخراج

در پاره ای از موارد ذخیره خوبی موجود است ولی به دلیل وجود در عمق زیاد و هزینه بر شدن عمل استخراج، طرح را غیر اقتصادی می کند. پس در این مورد باید بررسی های اقتصادی لازم صورت پذیرد.

  1. بررسی امکان فرآوری کردن کانی استخراجی و بدست آوردن راندمان آن

در این مرحله باید کانی موجود را در آزمایشگاه پایلوت کرد و امکان فرآوری آن را سنجید و در صورتی که قابل فرآوری است، راندمان آن را باید مشخص کرد و اگر راندمان خوب نباشد ممکن است اجرای پروژه غیر اقتصادی باشد.

توضیح: بندهای 2 و 3 توضیح داده شده در بالا جزء مراحل چهارگانه اکتشاف است. ولی به علت اهمیت بالا به صورت مجزا در بالا مطرح شده است.

  1. تصمیم گیری در مورد محل احداث کارخانه

با توجه به سنگین بودن هزینه حمل و نقل، محل احداث کارخانه باید حتی الامکان نزدیک به معدن باشد. در صورتی که فاصله قابل توجه است باید محاسبات دقیق اقتصادی انجام گردد و بررسی گردد با سنگ موجود و عیار آن آیا فرآوری آن اقتصادی هست یا خیر. چه بسیار کارخانجاتی که به دلیل در نظر نگرفتن این مورد پس از مدتی به علت غیر اقتصادی بودن تعطیل شده اند. در مورد محل احداث کارخانه موارد دیگری نظیر منابع آب، برق و فضای لازم برای احداث سد باطله نیز باید در نظر گرفته شود که در ادامه به آن می پردازیم.

  1. وجود فضای کافی برای سد باطله

با توجه به اینکه تقریبا 90 درصد سنگ ورودی به باطله تبدیل می شود، باید فکری برای ذخیره این باطله کرد و فضای کافی برای آن را در نظر گرفت.

  1. وجود منابع کافی آب

نظر به این که برای فرآوری فلزات به روش فلوتاسیون نیاز به آب فراوان است، بنابراین باید منابع کافی آب در دسترس باشد و اگر منابع آب محدود است باید تمهیداتی برای بازیافت آب انجام داد و از تجهیزاتی مانند تیکنر استفاده نمود.

  1. وجود منابع کافی برق

با توجه به تناژ کارخانه مد نظر برای تاسیس و تجهیزاتی که قرار است استفاده شود، تخمینی از میزان برق مورد نیاز می­توان زد و باید بررسی کرد که اداره برق زیرساخت لازم برای تحویل برق مورد نیاز دارد و یا خیر.

  1. کسب مجوزات لازم از محیط زیست و منابع طبیعی

در بسیاری از مکان­ها نظیر مکان های نزدیک به زندگی مردم ادارات محیط زیست و منابع طبیعی محدودیت هایی برای احداث کارخانجات فلوتاسیون قائل می شوند که قبل از تصمیم به احداث کارخانه باید مجوزات لازم از این نهادها اخذ گردد.

پس از اینکه هر یک از مراحل بالا مورد بررسی قرار گرفت و جمع بندی ها برای تاسیس کارخانه مثبت بود، می توان اقدام به طراحی و احداث کارخانه نمود. در صورت نادیده گرفتن هر یک از مراحل فوق و اقدام کورکورانه جهت تاسیس کارخانه، خسارت­ های جبران ناپذیری برای سرمایه گذاران رخ می­ دهد.

نویسنده: حمید عزیزان

شایان ذکر است شرکت ناب تک در زمینه طراحی کارخانجات فلوتاسیون، همچنین خطوط سنگ و ساخت تجهیزات مربوطه فعالیت می کند. برای آشنایی با این خدمات می توانید به منو خدمات و بخش های طراحی کارخانه فلوتاسیون و طراحی خط سنگ شکن مراجعه فرمایید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *